Sibiu 100%
Sibiu 100%

Sibiu 100%

Sibiu 100% – Ziar independent, tipărit în 35.000 de exemplare și online

Statistici web: Sibiu 100%

Ultimele stiri Sibiu 100%

Ultimele comentarii Sibiu 100%

Multe păreri, puține avizate, dar indiferent de părere, dacă nu ne respectăm noi pe noi nu ne va respecta nimeni. Vă rog încercați să scrieți corect românește să folosiți cum trebuie gramatica! Borangic a scris un fel de eseu nedocumentat în timp ce Ion Horea a cerut o părere avizată de la un istoric specialist al perioadei incriminate, care dă dreptate criticilor. Poate că această părere ar trebui scoasă în evidență!
Relatia lui cu Maria Tereza nu a fost deloc rea!!! În 1753 i s-a oferit ocazia unică de a călători la Viena, unde a fost primit în audiență de împărăteasa Maria Tereza a Austriei. Națiunea săsească aspira să aibă și ea un secretariat al administrației (aidoma celor două existente pentru maghiari și secui). La Viena, Brukenthal a primit sarcina să înființeze acest secretariat. Nu numai că a îndeplinit cu succes această sarcină, dar la 18 ianuarie 1754 a fost numit să conducă secretariatul pentru națiunea săsească. Celelalte două secretariate erau conduse de nobilii maghiari Josinkzi (?) și Monos. În anul 1762 împărăteasa Maria Tereza a Austriei l-a înălțat în rangul de baron. În 1765 a fost numit șef al Cancelariei Curții, în anul 1772 șef al Cancelariei Provinciei, iar în anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o până în anul 1787. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcție atât de înaltă. Veniturile sale au crescut substanțial. Dacă a început munca în administrație cu un venit anual de 150-300 guldeni, ca șef al Cancelariei Curții a primit 2.000 guldeni, ca șef al Cancelariei Provinciei 7.900 guldeni, ca Președinte al Cancelarie Curții Transilvaniei 9.900 guldeni, iar ca Guvernator 24.000 guldeni. După moartea împărătesei Maria Tereza a Austriei, Samuel von Brukenthal a căzut în dizgrația împăratului Iosif al II-lea, și a fost obligat să se retragă din funcția de guvernator. Cu toate acestea, i s-a acordat o pensie anuală de 4.000 guldeni. Sursa Wikipedia. P.S. La fel o sa cititi si in Britanica !
Referirea la cei care i-au tradat pe capii rascoalei este trecuta cu vederea de catre toti acei comentatori ai evenimentului. Horia daca nu ar fifost tradat ar fi ajuns la Viena si poate ar fi rezovat situatia sub alta forma. Si intre ei cred ca au existat divergente , grofii maghiari profitand de dezbinarea lor . Brukental a stiut de tradarile dintre romani si a intarit pozitia sasilor in toata regiunea. Indirect a facilitat pedepsirea celor trei. Se stie ca Transilvania era o regiune departe de Viena . A fost lasata de catre imparat in administrare preponderent maghiara . Grofii si-au exercitat puterea exploatand draconic populatia romaneasca , lucru de care Brukental stia , luand in mai multe randuri masuri de contracarare dar putine si ineficiente. Istoria tradarii intre romani este perpetua . Valabilitatea tradarii se cunoaste de la Stefan la Ceausescu.
Curat ghinion, coane Fanica, ce avu'monser Bruky. Auzi tu, el care a vrut sa scoata ioabgii din foame si le-a dat cartoful ( porumbul era demult cultivat) sa fie asa manjit de ticalosii nationalisti care nu cred ca nea Mileu asta cat de ticalosi erau de fapt Horea Closca si Crisan. Care se rasculasera pt ca de fapt o duceau atat de bine, aveau atatea drepturi numai ca nu voiau sa se usureze-n fundul curtii si cu niciun chip nu voiau a manca cartofi. Curat murdar, carevasazica.
Mi se par pe lângă subiect afirmațiile domnului doctor în istorie ( Univ. 1 Dec. Alba-Iulia). Dânsul este specializat în Istoria sclavagismului, dar se pronuță cu multă siguranță în chestiuni ce țin de Secolul luminii (sec. XVIII). Nicio referință la istoricii de marcă care s-au ocupat îndeaproape de acest eveniment istoric, în schimb îi persiflează apriori pe cei care s-ar putea să aibă o altă viziune decât cea expusă de el. Din punct de vedere științific domnia sa nu “tranșează “nimic. In acest articol autorul se străduiește doar să încovoaie datele istorice spre propriile sale percepții și preferințe. Chestia cu toaleta-n fudul curții, ca și grădina cu plante ale guvernatorului ( porumb, cartof) prin care ar fi “salvat de foametea endemică satele de iobagi “ nu sunt doar afirmații mincinoase, dar sunt și de-a dreptul imbecile. PS: Porumbul a început să apară ca plantă de cultură în Transilvania încă de al începutul anilor 1700, în anul 1720 fiind deja menționat în registre agricole de la acea dată ca fiind cultivat pe suprafețe semnificative) ; după un an , în 1721 se năștea Brukhental…
În răspuns la <a href="https://sibiu100.ro/un-doctor-in-istorie-transeaza-conflictul-statuii-lui-brukenthal-unii-s-au-suparat-afland-ca-i-s-a-facut-statuie-in-centrul-sibiului/#comment-1140">margareta szabó</a>. Atat articolul cat si comentariile,in ansamblul lor mi-au intarit convingerea ca istoria ca disciplina (de studiu) ramane una dintre cele mai subiective,mai fragile,mai schimbatoare.Iar comentariile de la subsol se inscriu si ele in acelasi context.Cat ma priveste,subscriu la comentariul d-nei M.Szabo,sugestiv si echilibrat, chiar daca ironic sau tocmai de aceea.
Primarul ( membru PNL) al comunei Durnești ( județul Botoșani) a ridicat un monument comemorativ lui Gheorghe Coroi (1911-1976), considerat unul dintre cei mai periculoși delincvenți din istoria României interbelice. Acesta s-a aflat la originea a 70 de tâlhării, fiind arestat și condamnat de mai multe ori, apoi evadat și iarăși capturat. În cele din urmă s-ar fi potolit, dar unele surse indică faptul că fost (în ultima etapă a vieții sale)- angajat al Securități. În percepția populară, el era considerat un fel de haiduc modern, care jefuia pe cei bogați, pentru a-i milui pe cei nevoiași. Cunoscut ca un înfocat antisemit, beneficia frecvent de serviciiile unor avocați din apropierea lui A.C.Cuza- profesorul de economie politică de la Universitatea din Iași- marele tartor al antisemitismului românesc. Negustorii evrei din regiune erau principala țintă a tâlhăriilor lui Coroi. Monumentul cu pricina a costat aproape 10.000 de euro. Nu a protestat nimeni. În schimb, ridicarea statuii lui Samuel von Brukenthal este considerată o infamie, de către cei care susțin că simt frenetic românește. La urma urmei, o fi fost Coroi tâlhar și antisemit, dar era (totuși) "de-al nostru", românaș ortodox. I se pot trece cu vederea păcatele. Avea dreptate bietul Bacovia: o țară tristă, plină de humor. Să nu ne mai plângem când unii străini ne taxează în bloc drept "hoți", atâta vreme cât notabilități locale din România, ridică statui unor hoți eminenți. Și cu serviciul religios obligatoriu...
Nicăieri în lume, popoarele oprimate care și-au cîștigat prin luptă și jertfă libertatea și demnitatea, nu au ridicat statui opresorilor. Numai în Romania este posibil acest lucru prin incultura, ignoranța și lipsa de patriotism a celor aleși să conducă. Numai în România este posibil să li se ridice statui celor care au luptat împotriva romanilor, au ucis și schingiuit locuitorii Transilvaniei, au înăbușit năzuintele lor de libertate, egalitate și dreptate. Astăzi avem statui închinate acelor generali ai armatei maghiare care au luptat împotriva românilor în revoluția de la 1848, statui închinate criminalului Vass Albert și baronului Samuel Brukenthal!!Neamtul Salis a fost principalul tradator a lui Horea.
Sintagma “naționaliști de peșteră” se referă la miile de concetățeni ai dumneavoastră care nu au “ințeles” mesajul “uber alles” de peste veacuri,transmis tot “monolitic”,precum și “încăpățânarea” valahă de a-și fí câștigat multimilenarul drept la respect,cel puțin prin prisma vechimii în spațiul european,domnule dragă ?!
Brukenthal a fost trădător , în primul rând față de etnia din care făcea parte..Cine la investit in funcția de Guvernator ? Imperiul care era catolic..Cum putea Tereza să-l pună pe un Luteran Guvernator ? Tereza cand venea la Sibiu mergea să se roage la o capelă unde se află acum Forumul German .Atunci s-a hotărât să se construiască clădirea din Piața Mare unde merg acum Președintele și soția lui.Se știe că , Sașii nu au fost de acord cu această construcție și ce construiau oamenii imperiului ziua ,Sașii dărâmau noaptea până când imperiul a adus armata si a instalat teroatea in Piața Mare prin spânzurare , ghilotinare și arderi pe rug.Mulți nu stiu ca Gheorghe Lazăr care tronează în Piața Universității din București este fiul nelegitim al Lui Brukenthal făcut cu slujnică pe care o avea la Palatul Brukenthal, Reședința de vară din Avrig
Punctul 3 zice tot, dovedeste si punctul 1 , iar restul nici nu mai conteaza, daca ai radacini in Romania si iti vrei copiii in tara ta. Sunt concluzii pertinente ce pot fi deduse fara a fi doctor in istorie.
Asadar dupa dl Cătălin Borangic cei care isi exprima nemultumirea pentru instalarea statuii sunt naționaliști de,, peșteră". Cred ca aceasta afirmatie este suficienta pentru a ne da seama cu cata nepărtinire a tratat acesta subiectul.,,Nici măcar n-a participat la sinistrul carnagiu al execuției, necum să fi avut ceva de zis sau făcut. Ordinele veniseră direct din cancelaria imperială, fără ca baronul să fie consultat sau întrebat ceva". Cred ca domnul Dan Horea a evidentiat adevaratul rol pe care baronul Brukenthal, guvernator al Transilvaniei pe vremea aceea,la avut in decizia care a dus la sfarsitul tragic a celor trei conducatori ai rascoalei, conducatori pe care romanii ii considerau eroii lor. In acest context, domnule Borangic, este firesc ca romanii sibieni, si la fel toti romanii, sa se intrebe daca dl Iohanis este presedintele romanilor?
Expunerea mi se pare de bun simț și la obiect.Este greu să determinăm înțelegerea evenimentelor istorice fără implicarea mentalităților prezentului, apoi apartenența la ,,trib,, obligă la o poziționare subiectivă, nu este bine, deloc constructiv!...
O fi reală descrierea amănuntului istoric dar fraza cu valul 4 al pandemiei m-a dar pe spate. Istoricul gusta din gogomaniile lumii.
În răspuns la <a href="https://sibiu100.ro/un-doctor-in-istorie-transeaza-conflictul-statuii-lui-brukenthal-unii-s-au-suparat-afland-ca-i-s-a-facut-statuie-in-centrul-sibiului/#comment-1118">Dan Horea</a>. Aparenta usuratate neutra si indiferenta impartiala cu care acest domn prof. dr. Catalin Borangic[sau Bornagic?]incearca sa arate ca instalarea statui unui dusman al romanilor transilvaneni in Piata Mare din Sibiu ,vine ca o ...incercare nereusita zic eu ,de a bagateliza comportamentul unei autoritati principale a Transilvaniei ,fata romanii ardeleni! Mi se pare ca postarea a fost facuta....absolut dezinteresat ,considerand ca de fapt daca asa stateau lucrurile in ceeace-i priveste pe romanii din Imperiul Habsburgic acum cca 200 de ani,nu trebuie tratat cu o prea mare preocupare si pur si simplu ,asa erau vremurile.Ce si-au zis cei care au monitorizat constructia si finantarea de-acum celebrei dar si contestatei statui?...Haide sa le mai amintim unora ca odata ,candva cei care astazi ...au pretentii[?!] nu erau nici macar socotiti ,oameni,ci niste bieti de iobagi fara niciun drept!Acestia ,n-au realizat ca chiar si ISTORIA ,care de multe ori se scrie inaitea desfasurarii ei,este in continua cercetare si ca lucrurile s-au schimbat?Daca traim din amintiri,ma rog de ce nu pledeaza nimeni[eu nu stiu s-o fi facut cineva-pt instalarea statui lui Mihai Viteazu in centrul Sibiului,sau a lui Horea,ori Avram iancu,ori a altor romani care ,au facut ceva pt neamul romanesc.Excelenta sa raposatul baron ...von Brukenthal,ca si guvernator al Transilvaniei ,a lasat mostenire Sibiului constructii de cultura importanta dar pt a fi utilizate de catre sasi ci nu de catre...cei considerati inferiori lor! Nu avea de unde stii la acea vreme ca va urma ceeace a urmat,adica ,,exodul ''Sasilor.Cu siguranta ca nici nu gandea ca de fapt construindu-le cu iobagii romani transilvaneni pt comunitatea saseasca ,in cele din urma constructiile cu utilitatile lor vor reveni de drept si de facto acelora care erau locuitori neaosi ai Sibiului celor care le-au construit,ci nu doar trecatori si stapanivremelnici, ai Transilvaniei centrale.Aceasta fiind istoria,care s-a derulat si continua sa se intample ,cred ca ar trebui ,,sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului! Sa nu uitam o clipa ca ,,cezaru' nu putea fi cezar fara locanici pe care i-au supusDrept este ca in evolutia evenimentelor sa se incadreze in istoria locurilor si monumente ale celor de veci statatori si mostenitori.Lipsa de initiativa civica in cinstirea eroilor neamului conduce la ...manifestari de genul celui in discutie.
Mai Dogarule, din analiza ta rezulta clar ca tu vrei sa-i faci statuie si lui Iohannis. Referitor la Brukental, eu am spus ca trebuie sa se pronunte istoricii. S-au pronuntat doi cu opinii pe fond apropiate,dar concluzii diferite.Cred ca presedintele ar trebui sa se remarce cu alte atributiuni din fisa postului....
După discuţia cu un istoric specializat pe epoca în care a avut loc răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan (Mircea Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române din Cluj) am lămurit poziţia baronului von Brukenthal în problema cauzelor şi reprimării răscoalei. 1. Sasul Brukenthal era 100% dedicat intereselor patriciatului săsesc din Transilvania. Nu dădea doi bani pe români şi nici pe unguri. 2. Casa din Sibiu şi colecţiile de artă le-a lăsat, prin testament, unui nepot, de la care, acela neavând moştenitori, au ajuns la Gimnaziul Evanghelic local 3. Servind interesele patriciatului săsesc şi (punctual) ale grofilor maghiari, baronul a sabotat, cât a putut, reformele dispuse de împăratul Iosif al II-lea, la loc de frunte stând blocarea înrolării iobagilor români în regimentele grănicereşti, care le asigura acestora eliberarea din iobăgie 4. După izbucnirea răscoalei, acelaşi baron i-a “propus” împăratului trimiterea de trupe din Ungaria pentru înăbuşirea ei 5. N-a avut atribuţii în conducerea reprimării şi nici a execuţiei sadice a capilor răscoalei. In rezumat, Samuel von Brukenthal are o vină consistentă în declanşarea violenţelor şi în pregătirea represiunii, totul însă la nivel macro. Nu s-a ocupat personal de aplicarea sancţiunilor dure cerute de împărat. Reformele modernizatoare imperiale au putut fi instituite doar peste capul lui şi, în cele din urmă, în lipsa lui. In 1790, saşii sibieni, în frunte cu Brukenthal, au sărbătorit în Piaţa Mare (“cu haine cernite şi feţe vesele”) moartea lui Iosif al II-lea. Logic, motive de recunoştinţă pentru acest personaj istoric pot avea doar saşii ardeleni şi urmaşii grofilor maghiari. Românii cu certitudine nu.
ALO 12 luni. Voi sunteti nebuni.....e un pod peste Cibin nu peste Dunare... Nu pot sa cred ca se dau asemena termene....
motivul pricipal este situl de rahat pus la dispozitia prostimii !!!! platform greoaie in procesarea datelor,actualizarea lor si defectuos coceputa. !!!!
Dacă tot se "modernizează", de ce rămân stâlpi vechi și mii de kilometri de cabluri agățate?. De ce cablajele nu sunt subterane? Dacă tot se fac piste pentru biciclete, de ce sunt ocupate de mașini de toate categoriile categoriile, parcate pe spațiul public?
Felicitări pentru acest proiect menit sa încurajeze și sa recompenseze performanța in educație. Așteptam din partea Primăriei aceeași atitudine și in ceea ce-i privește pe tinerii baschetbaliști de la Clubul Alpha Basketball Sibiu, care au obținut și anul acesta, la categoria lor de vârsta ( U14) medalia de aur.
[…] „După ce se schimbă regimul şi teatrele se reorganizează iar împreună cu Wolfgang Ernst, Gelu Potzoli şi Monica Dandlinger reînfiinţează secţia germană. ,,Atunci mi s-a părut că am o datorie morală. Între 1992-1996 am fost trei oameni la secţia germană, şi era foarte greu pentru că nu aveam sprijin din partea direcţiunii, când Bica era la conducere. Este un mare merit că secţia germană a reuşit să supravieţuiască, iar Teatrul Radu Stanca a reuşit astfel să devină teatru naţional.”, spune Renate Nica.” Sursa: https://sibiu100.ro/cultura/2778-actri/ […]
[…] “După ce se schimbă regimul şi teatrele se reorganizează iar împreună cu Wolfgang Ernst, Gelu Potzoli şi Monica Dandlinger reînfiinţează secţia germană. ,,Atunci mi s-a părut că am o datorie morală. Între 1992-1996 am fost trei oameni la secţia germană, şi era foarte greu pentru că nu aveam sprijin din partea direcţiunii, când Bica era la conducere. Este un mare merit că secţia germană a reuşit să supravieţuiască, iar Teatrul Radu Stanca a reuşit astfel să devină teatru naţional.”, spune Renate Nica.” Sursa: https://sibiu100.ro/cultura/2778-actri/ […]
Doamne fereste sa nu aflam peste citeva luni mult mi multe cazuri neplacute sau chiar decese datorita acestor vaccinuri.
Persoanele care sunt victime ale unui accident rutier au dreptul la despagubiri. Informatii la tel. 0722437114 sau 0369432278.
Locuiesc în Cisnădie. Dintre toate propunerile prezentate aici, cea mai ineficientă este cea a poliției. Pentru că din câte înțeleg, plec spre Sibiu dimineața apoi trebuie să aștept până seara, să se schimbe sensul drumului să mă pot întoarce acasă. Transportul în comul nu va rezolva nimic. Deja peste 75% dintre familii au cel puțin un autoturism și nu cred că cineva obișnuit să se deplaseze cu autoturismul proprietate va renunța la asta în favoarea transportului în comun, mai ales după experiența nefericită cu Covidul. Lumea sigur va rămâne cel puțin cu evitarea aglomerației. Cea mai bună soluție ar fi o semaforizare inteligentă, în funcție de numărul de vehicule care așteaptă să treacă. Nu o fi prea ieftină, dar ar rezolva multe din strangulările traficului din Sibiu și ar costa clar mai puțin decât oricare din soluțiile propuse.
Vrem să renunțăm la ServExpres și nu știm cum. Menționăm că avem încheiate 2 contracte pt gaz-in 2 locații . Cum putem proceda?
Eu nu pot sa cred ca se discuta asa ceva. De ce nu faceti blocuri in livada dintre cibin si Obor? De ce nu faceti un drum din Gusterita in zona Obor asfaltata sa nu mai trebuiasca lumea sa foloseasca 2 viaducturi sa ajunga din zona Lazaret in zona Veterani..... Sunteti PRAF>>>>
Mulțumesc d-lui Col. Dr. Moga Doru-Florian pentru profesionalismul de care a dat dovadă pentru vindecarea mea. Vă doresc SĂRBĂTORI FERICITE.
Informatii despre experienta mea cu cancerul tiroidian, cu detalii practice, gasiti aici: https://eusicancerulmeu.blogspot.com/
Un tata fara Dumnezeu, a nascut fiul in pacat, a esuat in a l educa in credinta crestina pe care cel mai probabil nici el nu o poseda. La asta duce ateismul!
Indiferent de vinovatie persoanele accidentate si rudele celor decedati in acest accident rutier, sot, sotie, copii, parinti, frati si surori, bunici, strabunici, nepoti si stranepoti etc. au dreptul la despagubiri. Informatii la tel. 0722437114 sau 0369432278
Miruna Gritu ,tot respectul ptr dumneata. Dumnezeu sa te aiba in paza . Facerea de bine in tara asta, este FT de mama ,nu se merita. La cit cretinism ,imbecilitate este nu se merita sa faci bine , punct...
În alta tara i-ar fi felicitat asociația pentru implicarea prompta în salvarea ursuletilor. La noi, te rogi de cei care ar trebui sa fie prezenti imediat la o astfel de actiune, apoi incerci să te descurci cum poți și la sfarsit, pentru ca esti vinovat de încalcarea unor legi făcute pentru branconieri, nu pentru salvatori, amendezi! În locul justiției aș intreba în cat timp s-au mobilizat cei de la Garda de Mediu să raspundă la apelurile telefonice? De ce nu au timpi de raspuns impuși? Sunt platiti tot din banii contribuabililor, pe cand asociațiile trebuie sa-si gaseasca singuri fonduri de existență. E, să vedem acum raspunsul justiției!
În răspuns la <a href="https://sibiu100.ro/femeia-care-a-salvat-cei-doi-pui-de-urs-din-biertan-a-fost-amendata-cu-10-000-de-lei-de-garda-de-mediu/#comment-929">alex</a>. Iar tu pari mai prost decat prevede legea
Si legea salvari este aceasi cu legea vanatorii Necunoasterea legi salvari atrage de la sine sanctionarea de excludere totala dintre angajati bugetari inculti si smecheri ai tari sau al sectroarelor de activitate A salva nu inseamna a vana pt cunascatori de Limba Romana
Sa vine (z)garda de mediu să amendează pă proprietarul lu mașină si pe pomreri că a dădut cu spume chimicale pă asfalt. Dacă vine ursuletii de la Zărnesti si linge chimicalele si să face mari dă tot?

Video Sibiu 100%