DiasporaSTIRI

Parlamentul European, îngrijorat cu privire la drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie

Parlamentul European urmează să facă publică o rezoluție prin care își exprimă „grava îngrijorare” cu privire la poziția Marii Britanii asupra cetățenilor UE din Regatul Unit. Această reacție vine la scurt timp după declarațiile ministrului britanic al Securității, Brandon Lewis, privind deportările.

Acesta a amenințat că cetățenii Uniunii Europene care nu se vor înregistra conform procedurii Regatului Unit până la jumatatea anului 2021, vor fi deportați. Ulterior, ministrul Lewis a „dat puțin înapoi”, afirmând ca declarațiile sale au fost scoase din context.

Rezoluția Parlamentului European avertizează:

  • Fără un „document fizic” care oferă dovada dreptului lor la rezidență la sfârșitul perioadei de tranziție la 1 ianuarie 2021, există un „risc crescut de discriminare împotriva cetățenilor UE27 de către potențiali angajatori sau proprietari care ar putea dori să evite sarcina administrativă suplimentară de verificare online sau se tem în mod eronat că s-ar putea plasa într-o situație ilegală ”.
  • „Răspândirea geografică limitată” a asistenței oferite cetățenilor UE „mai în vârstă și vulnerabili”, inclusiv celor care pot avea dificultăți în utilizarea aplicațiilor digitale.
  • Procedura de cerere prin care trec cetățenii UE ar trebui abandonată pentru a se asigura că există prezumția că toți își pot păstra drepturile de a trăi și de a lucra în Marea Britanie.

Este foarte probabil ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 ianuarie. Proiectul de lege al acordului de retragere se întoarce la Camera Comunelor în această săptămână și se va muta la Camera Lorzilor luni, 13 ianuarie. Se așteaptă să fie publicat oficial la jumătatea lunii, iar Parlamentul European va vota pentru a-l ratifica pe 29 ianuarie, potrivit unui proiect de ordine scurs.

 

Subiecte
Back to top button
Close