DiasporaSTIRI

Marea Britanie: Brexitul a fost adoptat oficial de deputații britanici! Data la care se produce ieșirea din UE

De la 31 ianuarie se deschide o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020, menită să permită Londrei şi Bruxellesului să se pregătească în acest sens

Parlamentul britanic a aprobat în această seară (joi 9 ianuarie) legislaţia care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord, punând astfel capăt unei perioade de trei ani de incertitudini.

S-au înregistrat 330 voturi pentru și 231 împotrivă, conform postului de televiziune CNN.

Acordul ieșirii, încheiat cu Bruxellesul a trecut prin Camera Comunelor, în urma unei dezbateri expediate în câteva sesiuni, în pofida complexităţii subiectului şi mizei sale istorice. „Asigurarea adoptării legislaţiei în (Camera) Comunelor va fi o etapă importantă şi pozitivă” în realizarea Brexitului, o ”prioritate” a premierului britanic, a anunţat joi purtătorul său de cuvânt.

Acordul urmează apoi să fie validat de Camera Lorzilor, iar apoi promulgat de regina Elizabeth a II-a, ceea ce ar trebui să fie doar o formalitate.

Parlamentului European trebuie de asemenea să-l ratifice la rândul său, iar Marea Britanie urmează să devină la data de 31 ianuarie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1 februarie, 1:00, ora României) prima ţară membră care părăseşte Uniunea Europeană.

De la 31 ianuarie se deschide o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020, menită să permită Londrei şi Bruxellesului să se pregătească în acest sens. Britanicii vor continua să aplice reglementările europene şi să beneficieze de ele, însă fără să facă parte din instituţiile europene şi fără să aibă vreun cuvânt de spus în deciziile acestora.

Subiecte
Back to top button
Close