DiasporaSTIRI

Marea Britanie: Boris Johnson respinge solicitarile Uniunii Europene. Negocierile incep in martie

La trei zile dupa Brexit devin evidente tensiunile dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Unii insista asupra regulilor, ceilalti le resping. Comertul liber ar putea deveni dificil.

Faptul ca Uniunea Europeana va insista asupra acelorasi reguli de joc in relatiile viitoare cu Regatul Unit „nu ar trebui sa fie pentru britanici o surpriza„, a declarat la Bruxelles negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Acesta i-a recomandat premierului britanic Boris Johnson sa arunce o privire pe declaratia politica comuna a UE si Marii Britanii din octombrie 2019. Acolo se stipuleaza la punctul 17 ca ambele parti vor depune eforturi pentru raporturi comerciale echitabile, potrivit acelorasi reguli (level playing field).

Barnier a afirmat ca, daca guvernul britanic va respecta pe viitor regulile europene, atunci si raporturile economice vor putea fi stranse. Daca britanicii vor sa se separe de piata interna europeana si de regulile acesteia, precum si de uniunea vamala, atunci alegerea le apartine.

Oricum, in cadrul negocierilor care vor debuta peste cateva saptamani in vederea unui acord comercial, tendinta nu este de apropiere mutuala, ci de separare.

Premierul britanic Boris Johnson s-a prezentat la Londra in fata presei, schitand strategia sa de negociere. Johnson a respins cererea din Bruxelles, de stabilire a unor relatii economice mutuale, in baza unor reguli egale stabilite prin acord.

Johnson a declarat ca nu este nevoie de un astfel de acord, deoarece Regatul Unit este oricum mai bun decat UE in domeniile protectia mediului, siguranta produselor si drepturile angajatilor.

Nu avem nevoie de un nou acord„, a subliniat Boris Johnson. El vrea un acord de liber schimb pe modelul acordului „CETA”, incheiat intre UE si Canada. Totusi, si in CETA este vorba de reguli egale in numeroase domenii economice.

Comisia Europeana a atras atentia ca in acordul semnat cu Canada nu figureaza afacerile bancare si serviciile financiare. Aceste servicii insumeaza insa 80 la suta din „exporturile” britanice in Uniunea Europeana.

Prima runda de negocieri intre cele 27 de state membre ale UE si fostul membru Marea Britanie va debuta in martie. „Dorim sa ramanem parteneri si purtam negocieri cu bune intentii si in regim de transparenta„, a asigurat Michel Barnier.

Subiecte
Back to top button
Close