STIRI

Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a depășit pe miliardar în topul Forbes

După ce a condus ani de zile topul celor mai bogați români, Ion Țiriac a fost detronat, potrivit „Forbes”, de Daniel Dines, cu o avere de 1,4 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român are 47 de ani și a ajuns pe coperta „Forbes” din Statele Unite. Daniel Dines este fondatorul și directorul companiei IT, „Ui Path”, lider mondial în Robotică și automatizare. Valoarea companiei pe care o conduce este de 7 miliarde de dolari.

După cinci ani lucraţi pentru Microsoft, Daniel Dines a revenit în România în 2005 din Statele Unite, cu o idee: să înfiinţeze o companie românească în domeniul automatizării, roboticii şi Inteligenţei Artificiale. Iniţial, sediul firmei era într-un apartament mic din Bucureşti, moment invocat des de antreprenorul roman.

Dines: „UI Path este una din cele mai mari companii de inteligență artificială din lume. Poate cea mai mare. Eram 7 oameni într-un apartament mic din București.

Acum are peste 3.000 de angajaţi în 53 birouri din 25 de țări. Două birouri sunt în România, în Bucureşti şi în Cluj, unde se află echipele nucleu care gândesc produsele de bază ale companiei.

O evaluare de piaţă arată ca firma valorează acum 7 miliarde de dolari. Daniel Dines, cofondator, deţine 20 la sută din companie, iar asta l-a adus pe coperta revistei Forbes din Statele Unite în poziţia de cel mai bogat român.

Revista americană l-a pus pe prima copertă şi l-a supranumit „şeful Botilor”, adică al unor roboţi software. Românul a declarat că speră ca roboţii să revoluţioneze lumea şi să preia din munca oamenilor partea repetitivă sau periculoasă.

Subiecte
Back to top button
Close