DiasporaSTIRI

Brexitul și situația din Marea Britanie. Ce se schimbă pentru români după victoria lui Boris Johnson

Cum se va intra în Marea Britanie? De ce documente va fi avea nevoie?

In acest articol vă vom prezenta care sunt modificările cele mai importante pentru cetățenii UE care doresc să călătorească sau să muncească în Marea Britanie.

După cu victoria conservatorului Boris Johnson la alegerile din 12 decembrie, despărțirea Regatului Unit de Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 pare inevitabilă. Un rezultat care, în realitate, legitimează şi mai mult Brexitul.

Însă ce va însemna această schimbare pentru călători? Cum se va intra în Marea Britanie? De ce documente va fi avea nevoie? Va fi ușor de petrecut un weekend la Londra?

În ultimele luni, principalele companii aeriene britanice au furnizat permanent informații pasagerilor. Iar cadrul, chiar dacă este complicat și în evoluție, pare totuşi destul de clar. Desigur că odată cu Brexit, anumite lucruri se vor schimba. Însă, după toate probabilitățile, nu începând cu 31 ianuarie 2020, data de ieșire din UE, ci din ianuarie 2021, când se va încheia perioada de tranziție în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor negocia un nou acord post-Brexit.

Brexit: Viza

Prima schimbare reală va privi viza. Înainte de alegeri, conservatorii au prezentat un plan de imigrare foarte detaliat. Pe care acum îl vor pune în aplicare. Turiștii care vor sosi în Marea Britanie din țările UE vor trebui să aibă o viză electronică, luată cu cel puțin trei zile înainte de plecarea spre Marea Britanie.

Pentru a o obține, trebuie urmată o procedură online foarte similară cu cea în vigoare în prezent pentru a obține ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare de Călătorie) care permite intrarea în Statele Unite. Viza SUA costă 14 dolari, în timp ce costul viitoarei vize pentru Regatul Unit nu este încă definit.

Odată ce va avea această viză, un turist se va putea opri – eventual la Londra – timp de maximum 3 luni, după care va trebui să se întoarcă în țara de origine. Pentru a rămâne în Marea Britanie mai mult de trei luni, va fi necesar un permis de muncă.

Dar mai există o noutate. Cu noua lege a imigrației, intrarea în Marea Britanie nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate. Pentru a obține o viză electronică, de fapt, va fi necesar un pașaport biometric (pașapoarte noi eliberate peste tot, în Italia, deja de câțiva ani). Același pașaport va fi solicitat la vamă, după ce ajungeți la destinație.

Teoretic, aceste noi reguli ar putea intra în vigoare încă din 31 ianuarie 2020. Pentru Boris Johnson și oamenii săi, de fapt, monitorizarea intrărilor este un punct fundamental pentru Brexit. Cu toate acestea, este foarte probabil ca după 31 ianuarie să înceapă o perioadă de tranziție de 11 luni, timp în care se va lucra pentru ca noile reguli să fie pe deplin eficiente.

Prin urmare, vizele și pașapoartele electronice ar putea fi necesare începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, datele încă trebuie definite. Iar pentru cei care au decis să călătorească în Marea Britanie în lunile următoare, cel mai bine este să se informeze constant.

Permisele de muncă

Cu o viză turistică care va dura doar 3 luni, se vor înăspri condiţiile pentru obţinerea unei vize de lucru în Marea Britanie. În esență, vor fi privilegiați lucrătorii calificaţi.

Pentru medici, cercetători sau profesori, nu ar trebui să fie dificil să obțină vize de durată medie-lungă (5 ani) înainte de a putea obține rezidenţa. Pe de altă parte, pentru cei care lucrează ca barmani, chelneri, pizzer și altele meserii similare, situaţia a va fi mai complicată (adică, pentru majoritatea tinerilor italieni care pleacă în Londra în căutarea unei vieţi mai bune), în sensul că vor trebui să aibă un contract de muncă în buzunar.

În caz contrar, viza electronică durează doar 3 luni, după care vor trebui să părăsească țara.

Subiecte
Back to top button
Close